GUBITAK

KOSE

Gubitak kose je problem koji pogađa mnoge ljude, bez obzira na pol i godine. Iako je to često prirodna pojava, razumijevanje uzroka i problema vezanih za gubitak kose ključno je za pronalaženje odgovarajućih rješenja i tretmana. U nastavku ćemo vam predstaviti glavne uzroke gubitka kose i probleme do kojih ovaj problem može dovesti.

Uzroci koji dovode do opadanja kose

Genetika

Genetika igra ključnu ulogu u gubitku kose. Androgena alopecija, poznata i kao muški ili ženski oblik nasljednog gubitka kose, može uzrokovati postepeno proređivanje kose kod osoba sa određenim genetskim predispozicijama.

Hormonski disbalans

Hormonske promjene, kao što su trudnoća, menopauza ili poremećaji štitne žlijezde, mogu uticati na ravnotežu hormona u organizmu i dovesti do privremenog gubitka kose.

Bolesti i lijekovi

Određene bolesti, kao što je alopecija areata, mogu izazvati ozbiljan gubitak kose. Također, hemoterapija i određeni lijekovi dovode do privremenog gubitka kose kao nuspojave.

Loša ishrana

Loša ishrana i nedostatak ključnih nutrijenata, kao što su željezo i biotin, mogu uzrokovati gubitak kose. Pravilna ishrana igra važnu ulogu u zdravlju kose.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu izazvati gubitak kose ili pojačati postojeći problem. Ovaj oblik gubitka kose je obično reverzibilan kada se smanji nivo stresa.

Neadekvatna njega

Pretjerana upotreba hemijskih proizvoda za kosu, kao što su agresivni šamponi, tretmani za ravnanje kose, i česta upotreba farbi, mogu oštetiti vlasi i dovesti do gubitka kose.

Posljedice gubitka kose

Manjak samopouzdanja

Gubitak kose često utiče na samopouzdanje pojedinca. Osjećaj manje privlačnosti može negativno uticati na raspoloženje i društvene interakcije.

Emocionalni stres

Gubitak kose kao i bilo koji drugi gubitak može biti emocionalno stresan, izazivajući osjećaj anksioznosti, depresije i frustracije koji se ne bi trebali ignorisati.

Opekotine
Kosa nas štiti od pretjerane izloženosti tjemena suncu tokom ljetnih dana. Samim tim, gubitak kose može povećavajući rizik od opekotina i kožnih problema.

Česta pitanja o gubitku kose

Zbog čega dolazi do opadanja kose?
Životni ciklus kose sastoji se od: anagene faze (u kojoj se odvija rast dlake), faze katagena (u kojoj kosa prestaje da raste i odvaja se od korijena), telogene faze (opadanja). Gubitak kose nastaje kada se trajanje anagene faze skrati i dlačice brzo pređu u telogenu fazu (telogeni gubitak kose ili telogen efluvium). U ovom slučaju, opadanje kose je difuzno, odnosno nije locirano na određenom području, već se širi po cijelom vlasištu, uzrokujući smanjenje gustine kose i stanjivanje pramenova kose. Ovaj oblik opadanja kose može nastati nakon porođaja, zbog kroničnih infekcija ili nakon primjene određenih lijekova. Ostali slučajevi opadanja kose su posljedica bolesti vlasišta, kao što su gljivične infekcije, folikulitis i druge upale. Prorjeđivanje kose može biti uzrokovano i kvarom štitne žlijezde (hipotireoza, hipertireoza) te kod hiperparatireoze i drugih kroničnih bolesti. Naročito kod žena, velike hormonalne promjene kao što su trudnoća, dojenje, menstrualni poremećaji, sindrom policističnih jajnika, menopauza

Da li pretjerano stiliziranje kose može dovesti do njenog opadanja?
Može doći do opadanja kose uzrokovanog prekomjernim čupanjem kose zbog različitih procesa frizera i stiliziranja (npr. konjski repovi, ekstenzije, itd.).

Da li je gubitak kose reverzibilan?
Gubitak kose može biti privremen ili trajan, zavisno o uzroku. Na primjer, gubitak kose uzrokovan stresom obično je privremen i može se riješiti smanjenjem stresa, dok je androgena alopecija trajna, ali se može tretirati. Također, gubitak kose u najvećem broju slučajeva je reverzibilan kada se kao uzrok pojavljuju hormonalne promjene, kao što su trudnoća, dojenje i menstrualni poremećaji.

Kakvi su tretmani dostupni za gubitak kose?
Tretmani za gubitak kose uključuju lijekove, kao što su minoksidil i finasterid, medicinske tretmane kao što je PRP terapija, laserska terapija i hirurške metode poput transplantacije kose. Pogledajte naše usluge za više informacija o dostupnim tretmanima u Poliklinici Dijamant.

Da li je moguće spriječiti gubitak kose?
Iako nije moguće potpuno spriječiti gubitak kose, zdrav stil života, pravilna ishrana i upravljanje stresom mogu pomoći u očuvanju zdravlja kose. Također, rana identifikacija i tretman mogu usporiti gubitak kose