TRANSPLANTACIJA

KOSE

FUE metoda transplantacije kose

FUE (Folikularna Unit Ekstrakcija) je napredna tehnika transplantacije kose koja uključuje precizno izdvajanje jednog po jednog folikula dlake. Ovaj postupak se izvodi pomoću specijalnih uređaja s mikro-iglom promjera od 0,7 do 0,9 mm, poznatih kao “punch”, koji pažljivo sakupljaju folikule iz donorske regije – dijela vlasišta koji je otporan na faktore koji uzrokuju gubitak kose. Ove folikule se potom presađuju na ciljano područje ćelavosti koristeći precizne alate, što rezultira minimalnim ožiljcima i bez stvaranja vidljivih tragova.

U suprotnosti s ranijim metodama koje su podrazumijevale odstranjivanje dijela vlasišta, praćeno primjenom zavoja i kirurških konaca, što je često rezultiralo bolnim ožiljcima, FUE tehnika se smatra bezbolnom. Potpuni oporavak obično se dešava već za 7-8 dana nakon transplantacije kose, omogućavajući pacijentima brz povratak normalnim aktivnostima.

Prednosti FUE metode

FUE metoda se ističe kao izuzetno efikasna i pouzdana metoda transplantacije kose, nudeći pacijentima brojne prednosti i visokokvalitetne rezultate.

Brži proces ozdravljenja: Uspoređujući s drugim tehnikama transplantacije kose, FUE tehnika omogućuje znatno kraće vrijeme oporavka.

Minimalne postoperativne tegobe: Nakon zahvata, pacijenti obično ne doživljavaju tegobe poput napetosti ili gubitka osjeta u području transplantacije.

Veći broj graftova: FUE tehnika omogućuje prikupljanje većeg broja graftova, pružajući širu mogućnost u postizanju željenih rezultata.

Zlatni standard u transplantaciji kose: Smatra se zlatnim standardom u oblasti transplantacije kose zbog svoje preciznosti i minimalne invazivnosti.

Izbjegavanje ožiljaka: S obzirom da se ne pravi operativni rez, ne postoji rizik od stvaranja vidljivog ožiljka.

Visoka stopa uspješnosti: Ova tehnika ima visoku stopu uspješnosti u trajnom rastu i kvalitetu presađenih folikula dlake.

Kako izvodimo FUE transplantaciju kose?

FUE transplantacija kose zahtijeva detaljno planiranje, pažljivu pripremu i precizan proces izvođenja, kao i brižan postoperativni period oporavka. Prije samog zahvata, stručni tim Poliklinike Dijamant prvo procjenjuje gustoću i kvalitet kose u donorskom području pomoću posebnih uređaja za analizu kose. Ova analiza nam omogućava da precizno odredimo broj folikularnih jedinica – graftova koje možemo dobiti iz donorskog područja, odnosno iz područja potiljka.

Definisanjem područja koje zahtijeva transplantaciju određuje se koliko folikula dlake (graftova) je potrebno presaditi na određeno područje vlasišta i provjeravamo da li donorsko područje raspolaže dovoljnom rezervom za zadovoljenje te potrebe. Također, određujemo optimalnu liniju rasta kose, a pacijenta detaljno informišemo o očekivanjima i mogućnostima.

Sama operacija FUE transplantacije kose prolazi kroz nekoliko ključnih faza, pri čemu svaki korak zahtijeva preciznost, marljivost i pedantnost kako bi rezultirao uspjehom i zadovoljstvom pacijenta. Ovaj postupak u našoj poliklinici provodi tim stručnjaka iz Turske i BiH koji su edukovani i posebno obučeni za ovu metodu transplantacije. Ovaj postupak se izvodi s posebnom pažnjom kako bi se osigurala prirodnost i estetski zadovoljavajući rezultati.

FUE metoda: Korak po korak

Dvije sedmice prije zahvata

•Izbjegavajte konzumiranje acetil-salicilne kiseline i njenih derivata (Aspirin, Bospyrin, Andol, Cardiopirin, Midol), vitaminskih dodataka, proizvoda koji potiču protok krvi ili sadrže vitamin E. Savjetujemo se posavjetovati s našim stručnjacima prije uzimanja bilo kojeg lijeka, bilo s receptom ili bez, tokom ovog perioda.
•Ako osjetite temperaturu, kašalj, otežano disanje ili bolove u tijelu prije zahvata, odmah nas kontaktirajte.
•Prestanite upotrebljavati lokalne proizvode za njegu kose koji potiču protok krvi u vlasište, poput minoksidila.
•Izbjegavajte konzumiranje alkohola najmanje 7 dana prije zahvata, jer alkohol može povećati rizik od krvarenja.
•Naše osoblje će vam dati i druge bitne upute za ovaj period ukoliko je potrebno i koje odgovaraju vašim specifičnim potrebama, životnom stilu ili psihofizičkom stanju.

•Suzdržite se od teških fizičkih aktivnosti ili treninga kako biste se pripremili za operaciju.

•Bit ćete pozvani od strane našeg tima, dobit ćete potrebne dokumente za potpisivanje prije operacije.
•U ovom koraku će se obaviti analize krvi, COVID test, testovi na HIV i HBV.
•Operite tijelo i kosu blagim svakodnevnim šamponom.
•Ponesite sa sobom sve propisane lijekove.

•Ujutro doručkujte lagani obrok.
•Odaberite košulju koju je lako skinuti i obući.
•Kada stignete u kliniku, asistent za transplantaciju kose će Vas dočekati.
•Slijedi fotografisanje.
•Naši stručnjaci planiraju postupak i određuju liniju rasta kose.
•Lokalna anestezija se primjenjuje prije samog zahvata kako bi se smanjila bol.
•U ovom koraku će se obaviti analize krvi, testovi na HIV, HBV i HCV.
•Nakon uzimanja folikula iz donorskog područja i faza otvaranja kanala, slijedi faza implantacije folikula, a cijeli proces traje 4-6 sati.

Proces oporavka nakon FUE transplantacije kose podložan je nekoliko faza:
•Bol može biti prisutan u prvih nekoliko dana, no lijekovi protiv bolova mogu pomoći.
•Crvenilo i otok mogu se pojaviti u područjima transplantacije i donorskog područja tokom prvih 10 dana nakon transplantacije kose.
•Svrbež nestaje nakon nekoliko dana, a u slučaju svrbeža, izbjegavajte dodirivanje područja operacije.
•Prvo pranje kose obavlja se prvi dan nakon nakon operacije, a isto se obavlja u našoj Poliklinici, gdje će Vam stručno osoblje Poliklinike Dijamant dati detaljne pisane i usmene upute kako njegovati kosu nakon samog zahvata. Važno je slijediti upute tima Poliklinike Dijamant o pravilnom pranju kose i njezi u sljedećih 10 dana.
•Izbjegavajte kontakt, udarce ili trenje na područje transplantacije, podržavajte vrat prilikom ležanja, te u naredne dvije sedmice izbjegavajte fizičke aktivnosti koje bi mogle biti izazovne.
Štiteći područje transplantacije od direktne sunčeve svjetlosti u prvim sedmicama nakon zahvata, omogućit ćete bolji i brži proces ozdravljenja.

Primjeri rezultata transplantacije kose Sapphire FUE metodom.